Processierupsen op de Keppelse.

Het is alweer de periode van de processierupsen. En net als de meeste golfbanen met eiken op het terrein heeft ook de Keppelse elk jaar last van processierupsen. De eerste nesten zijn alweer gespot.

De aanpak van de Keppelse is om de nesten weg te branden. Dat gebeurde afgelopen weken. Preventief spuiten doen we niet. Het gif heeft een vernietigend effect op andere (ook nuttige) insecten en dus op de ecologie op de baan en is in strijd met duurzaam golfbaanbeheer.
Daarnaast hebben we de aanpak om in de buurt van de eiken meer nestkasjes voor mezen op te hangen. Mezen eten larven van processierupsen en veel golfbanen meldden goede resultaten, al ziet men de resultaten pas na een aantal jaren als de voldoende gegroeid is.

Sommige mensen zijn allergisch voor de brandharen en reageren veel sneller en heviger. Dan kan het verstandig zijn om de huisarts te raadplegen. Deze kan een antihistaminicum voorschrijven om de allergie te bestrijden. Ook is het verstandig als men gevoelig is voor de brandharen om meer bedekkende kleding te dragen en kleding na afloop goed te wassen bij minimaal 60C. De brandharen zijn dan niet meer actief.

Ziet u een nest processierupsen?  Graag even een mailtje naar baan@keppelse.nl